pondělí 15. února 2016

Výbava pro štěňátko

Už je to tak dávno, co byli ti moji kulíšci maličký drobečkové a my poprvé nakupovali výbavičku. Teď když si na to vzpomenu bylo to na tom takové kouzelné připravovat se na příchod malého psího miminka. Takže si to dnes trochu opráším a snad na nic důležitého nezapomenu :-)


Jako první bychom měli pořídit misky. Nejlépe 2 až 3. Klasika na vodu, na suché a na "mokré" krmivo. Podle mého názoru jsou nejlepší misky z nerezu nebo keramické, ty plastové mističky jsou příliš lehounké pro nemotorné štěňátko.



Ze začátku jsme dávali holkám občas i bobíky nebo kapsičky pro štěňátka, aby nám pěkně rostli, nicméně základem jsou podle mého granulky (nebo BARF), dle chovatele. Určitě je tohle velmi důležité a proto se nebojte zeptat
chovatele čím pejsky krmí a na co jsou zvyklá. Později si můžete přejít na jiné třeba kvalitnější krmivo s tím, že to budete ze začátku míchat s tím co už měl, tak aby si na to postupně jeho bříško zvyklo a neměl nějaké zažívací potíže.


 Když už jsme u těch granulek, rovnou vyberte pro štěňátko i nějaké měkké mlsky, díky kterým můžete již od prvních dnů štěňátko motivovat a cvičit, samozřejmě hravou formou. 
Více o granulkách a mlskách v jiném příspěvku :-)



Co je podle mého hodně důležité a myslím si , že byste se na to měli dostatečně připravit - noviny nebo podložky (stačí dětské). No a když už jste u toho pořiďte si i zásobníček s pytlíčky
na psí exkrementy - věřte mi, bude se hodit. První co totiž toho darebáčka malého budete muset naučit je, že se na zachůdek chodí ven. Teď to zní děsně roztomile, ale věřte mi, že to není žádná sranda když jdete ve 2 ráno na záchod a šlápnete na psí bobeček "nebejbože" když uklouznete :-) To je pak sakra veselé. Pokud to chcete naučit pejska co nejrychleji, choďte s ním opravdu pravidelně - poté co se probudí, poté co se nabaští nebo třeba i po hře. Klidně i každé dvě hodiny a sakra hodně štěňátko chvalte za to, že se vyčůralo venku. Já ze sebe kolikrát dělala až šaška, ale víte co, naučili se to opravdu rychle a to i díky tomu, že kolikrát jsme se v noci střídali a venčili jsme i třeba ve 3 ráno. Dnes když řeknu "Jdi se vykakat" (zní to vtipně, ale co se dá dělat když jste z toho miminka vždy tak rozněžnělé), tak Inez chápe co po ní chci a opravdu jde.

Teď to příjemnější, štěňátka moc ráda spinkají. A co je příjemnějšího než kupovat krásný pelíšek :-) Dnes je jich na trhu už celá řada a jsou opravdu krásné. Učte pejska už od mala na pelíšek, protože jakmile si ho naučíte na spaní v posteli zaděláte si na problém. K tomu bych možná ještě přidala, co se nám opravdu vyplatilo koupit byla ohrádka. Kolikrát se stane, že nemůžete být se štěňátkem pořád a tak, aby si neublížilo a nezdemolovalo vám celý byt je ohrádka opravdu fajn řešení. Klece se mi osobně příliš nelíbí.

Další co jsme kupovali bylo vodítko a obojek. To je opět záležitost
při které se můžete trochu více vyřádit, protože při dnešní nabídce si myslím, že si na své přijde každý, je možné vybrat si buďto kožený, látkový nebo řetízkový. Osobně si pamatuji, že naše malé cácorky měli látkové. Nezapomeňte ale, že to škvrně poroste a zachvilku mu to bude malé :-)

 Co opravdu doporučuji a věřím, že je to stejně důležité jako vše předchozí jsou HRAČKY! Pamatujte je to miminko, které si bude chtít hrát, do všeho kousat, protože do teď bylo zvyklé hrát si takhle se sourozenci. Já pejskům kupuji hračky do dnes a to většinou v "sekáčích" plyšáky, protože musím s těžkým srdcem říct, že některé hračky vydrží sotva den :-) Hlavně ty které se dají dobře rozškubat nebo rozebrat. Ale výborné jsou také různé uzly apod., které si můžete doma i vyrobit třeba ze staré šály.
Co osobně příliš nemusím jsou pískací hračky, dokonce jsem je záměrně u holek nekupovala, protože nejenom, že by vás bolela zachvilku hlava, ale v případě retrieverů (přinášečů) je to důležité z důvodu pozdějšího výcviku, aby neměli tendenci načínat zvěř.

Co je ještě dobré koupit?

Rozhodně bychom neměli zapomenout na kartáč na česání, aby byl pejskem naučený, že se hřebenu nemusí bát, kleštičky na drápky, možná i nějaký šampon - pozor, ale koukejte na to jestli je vhodný pro šťěňátka.
Dále také nějaká antiparazitika do budoucna a kleštičky na klíšťata. My jsme také ještě pořizovali kloubní výživu, pokud ji nemáte obsaženou v krmivu a pořizujete si pejska, který bude v dospělosti většího vzrůstu je to vhodná prevence. Těch několik stovek měsíčně se vyplatí, aby jste poté v dospělosti nemuseli dávat tisíce za drahou operaci.

Tak doufám, že jsem napsala vše.. Je toho dost, že? No a věřte, že tohle není zdaleka jediná investice. Je dobré vše opravdu dobře zvážit před tím než si štěňátko pořídíte.

Rozhodla jsem se udělat ještě takový menší seznam s pořizovací cenou. Berte to prosím, ale s rezervou.

2x miska...................... cca 150 Kč
Granulky 12kg.............. cca 1 000 Kč
Pamlsky........................ cca 40 Kč
Podložky (děts.)............. cca 200 Kč
Zásobník s pytlíčky......... cca 40 Kč
Pelíšek.......................... cca 300 Kč
Ohrádka........................ cca 1 500 (- 2 000) Kč
Obojek + vodítko............. cca 300 Kč
Hračka........................... cca 100 Kč (záleží kde a jaké hračky :-) )
Kartáč............................ cca 100 Kč
Kleštičky......................... cca 100 Kč
Šampon ......................... cca 100 Kč
Antiparazitika................. cca 200Kč
Kleštičky na klíšťata......... cca 50Kč
Kloubní výživa................. cca 500 Kč

Celkem .......................... cca 4680 Kč

Berte to opravdu s nadhledem, některé věci se dají sehnat možná i levněji nebo nejsou úplně potřeba kupovat hned, to ale nic nemění na tom, že se pohybujeme mezi 4 000 - 5 000 Kč. A to jsem ještě nezapočítala očkování aj.
 No a vlastně pokud si chcete pořídit pejska s PP, kde se cena pohybuje kolem 10 000 Kč ... je to opravdu na zvážení.

Věřím ale, že vám to pejsek milionkrát vrátí svojí psí láskou <3



K.

Žádné komentáře:

Okomentovat