sobota 13. února 2016

Výbava pro koťátko

Je to tady – vybrali jsme si koťátko! Co všechno připravit a na co nezapomenout? Připravila jsem pro vás pár tipů, které máme vyzkoušené u nás doma, a perfektně nám vyhovují.
Především musíme mít pro koťátko připravené misky – v zásadě by měli být alespoň tři, ale u nás jich máme snad tucet. Tak tedy – 1 misku na vodičku, 1 misku na granulky a 1 misku na „mokré“ jídlo (tj.: kapsičky, konzervy aj.). Na vodu doporučuji nějakou těžší a hlubší keramickou misku, aby ji kočka nepřevrhla, ale aby po část dne, kdy nejste doma, měla dostatek vody. Misky na jídlo mohou mít nízký okraj.

Granulky - preferujeme značku Royal Canin. Máme vyzkoušené a jsme spokojeni. Není to 
samozřejmě jediná značka, kterou jsme kdy vyzkoušeli, ale prostě nám vyhovuje a koťátka od nás jsou krmena jenom tím – Royal Canin Babycat 34 (od 1 do 4 měsíců stáří).
 Pokud budete chtít koťátko dát na jinou značku granulí, ať už máte jakýkoliv důvod, do začátku kupte alespoň malý pytel RC a postupně přimíchávejte – Myslete hlavně na správný vývoj vašeho koťátka a v této fázi života se prostě nevyplatí šetřit. Jako mlsku jim můžete sem tam dopřát kapsičku nebo konzervičku (u nás baští: Felix Fantastic Junior kapsičky, Gourmet gold, Sheba aj.). Nedoporučuji krmit pouze „mokrým“ krmivem! Za prvé v granulích jsou potřebné vitaminy pro zdravý růst a za druhé - koťátka jsou velice mlsná až rozmlsaná, což by se vám mohlo vymstít.
      

Další velice důležitou věcí, kterou musíme bezpodmínečně mít doma je toaleta pro kočičky a lopatka (výborná věc je i předložka umístěná před záchůdkem).
 U nás doma máme převážně kryté záchůdky (na ty jsou zvyklá i koťátka) bez lítacích dvířek! Proč ten vykřičník? Protože se nám často stává, že lidé volají a ptají se, proč chodí kočička vykonávat potřebu jinam. Tím, že jsou to ještě mrňousci, tak někteří se prostě bojí a neví si s tím rady. Avšak se nevylučuje, že by se to nemohli naučit. Nebojte se koupit větší záchůdek, ono do něj to prtě brzy doroste. Záchůdek ze začátku umístěte tak, aby bylo koťátku na blízku! Později až si kočka zvykne na chod domácnosti, můžete jej umístit na vhodnější místo.


Do kočičího WC samozřejmě stelivo. Co se druhu týče u nás se osvědčil Cats Best Oko Plus. Je to samozřejmě čistě na vás, ale nám toto vyhovuje, protože nemusíme tak často vyměňovat a čistit celé záchůdky. Spíše dosypáváme a asi tak jednou do měsíce celé měníme. Velkou výhodou je také to, že se dá spláchnout do WC.

Pokud nechcete mít všude po nábytku škrábance, je dobré pořídit vašemu novému mazlíčkovi škrabadlo. Velikost je opět samozřejmě na vás, ale stejně jako u kočičího WC bych volila spíše větší variantu min. okolo těch 120 cm.


S touto výbavičkou by se už dalo přivést koťátko domů, na co ale rozhodně nesmíme zapomenout je PŘEPRAVKA.

Přepravka se vám bude hodit nejenom na přepravu od chovatele k vám domů, ale také na výpravy k veterináři, či jiné případné cestování. Je to bezpečné jak pro kočku tak pro vás. Velikost volte rovnou podle velikosti kočky v dospělosti, ale pozor ne příliš velkou (cca D 51 x Š 33 x V 35 ). Ještě nějakou dečku nebo pelíšek, aby měla micka při cestování pohodlíčko a můžete vyrazit.

Rozhodně není na škodu mít doma připravené nějaké hračky - jako jsou mávátka, pěnové balónky, myšky se šantou apod. Pelíšek samozřejmě můžete také pořídit, ale nezaručuji, že do něho koťátko půjde. Jak se říká: Jak si kdo ustele, tak si jeho kočka lehne.. Prostě a jednoduše kočka spí nejradši tam kde je největší teplo a pohodlí..ano tušíte správně, je to vaše postel...Nevzdávejte to, některé kočičky si také potrpí na spaní v různých kukaních a pelíškách pro kočičky. (Často bývají součástí škrabadel)

Pro super komfort vašich chlupáčků si pořiďte také nůžky na drápky – není to zas taková věda a pokud bude potřeba, nemusíte hned běžet na veterinu. Kočka si sice škrábe drápky o škrabadlo, ale někdy to přeci jen nestačí.
Nastane také období línání, proto buďte připraveni, připravte i svoji kočičku a čas od času ji vyčešte kožíšek - tedy hřebínek, postačí nějaký malý, ne s ostrými jehličkami. Je lepší začít od koťátka, aby nebyl později problém. Kočky umí být pěkně paličaté. Kočičky nekoupeme, ale pudrujeme. Prodává se přímo pudr pro kočky nebo můžete použít dětský.


Přijeli jsme domů a co teď?

Po příjezdu nechte koťátko rozkoukat. Ukažte mu kde má misky a kde záchůdek. Klidně nechte prvních pár dní i přepravku, aby se mohlo koťátko schovat. Je to příjemnější než lovit jej pod skříní a bát se kam zmizelo. Dejte prckovi čas. Někdo toho času potřebuje více, někdo méně. Následující den nebo dva to je na vás doporučujeme navštívit veterináře, abyste koťátko zapsali a nechali jej prohlídnout. Jistota je jistota.
Koťátko netrestejte – není to pes a nepochopí to. Pokud vám bude škrábat jinde, vezměte jej a dejte v klidu na škrabadlo. Cokoliv se vám bude zdát divné, kontaktujte chovatele nebo veterináře.

Žádné komentáře:

Okomentovat